برنامهریزی منابع سازمانی (ERP) شامل طیف وسیعی از فعالیتهای مختلفی است که به بهبود عملکرد یک سازمان منتهی میشود و تمام دادهها و فرایندهای یک سازمان را در یک سیستم نرمافزاری و در قالب یک بانک اطلاعاتی بصورت پیوسته، منظم و دقیق مدیریت مینماید. ERP به سازمان ها و شرکت ها کمک مینماید تا فرایند دقیق برنامه ریزی کلیه منابع سازمان را در جهت کاهش هزینه و افزایش درآمد مدیریت نمایند
ERP چیست و چه کاربردهایی دارد؟
ERP مخفف عبارت لاتین Enterprise resource planning یا همان سیستم برنامهریزی منابع سازمان است. منابع میتواند شامل نیروی انسانی، مواد اولیه، سرمایه، دارایی و هر آنچه سازمان در اختیار دارد، باشد.
یکی از ویژگیهای نرمافزار ERP این است که بر پایگاه داده اشتراکی استوار است. این پایگاه داده، مجموعهی جامعی از اطلاعات است که هر کسبوکاری برای مدیریت فرآیندهای اساسیاش (از حسابداری و مدیریت مالی تا مدیریت موجودی کالا، تولید، سفارشات و منابع انسانی) به آن نیاز دارد.
با استفاده از چنین دادههایی است که سیستم ERP ماژولهای مختلفی ایجاد و از این طریق، گردش کاری سازمان را خودکار و یکپارچه میکند، عملیات را پیگیری و تحلیل میکند و در نهایت باعث میشود فرآیند تصمیمگیری در سازمان سریعتر و هوشمندانهتر باشد.
ERP یک بسته نرمافزاری کاربردی درون سازمانی، جامع و سازماننگر، ماژولار، استاندارد و شامل یک مجموعه از ماژولهای یکپارچه، آماده راهاندازی، از پیش طراحی شده و از پیش مهندسی شده ولی قابل تنظیم و پیکربندی بر اساس نیازهای پویای سازمانها است.
این راهحل کاملا انعطافپذیر، فرآیندگرا و اطلاعات محور بوده و شامل کلیه فعالیتها و فرآیندهای اصلی و مؤثر در ایجاد ارزش افزوده سازمان است. فرآیندهای از پیش تعریف شده در سیستم بر اساس تجربیات و گزینههای برتر استخراج شدهاند.
در یک تعریف کلی میتوان گفت ERP یک راهحل نرمافزاری است که تمام فعالیتهای واحدهای مختلف سازمان را به طور یکپارچه در یک سیستم نرمافزاری واحد تعریف و ایجاد میکند.
اصلیترین دلایل خرید یک سیستم ERP چیست؟
شرکتها معمولا به این دلیل سراغ سیستمهای ERP میروند که:
1. سیستم فعلی، سهولت مورد انتظار برای مدیریت فرآیندهای کسبوکار را فراهم نمیکند. مثلا یک نرمافزار حسابداری را تصور کنید که توان پردازش حسابهایی با سطوح تفصیلی بیشتر یا متصل کردن آنها به فرایندهای مدیریت موجودی کالا را ندارد.
2. با رشد کسبوکار شرکت، لزوم بهکارگیری سیستمی که نیاز کمتری به دخالت مستقیم نیروی انسانی داشته باشد؛ پررنگتر میشود. در نتیجه اعضای تیم میتوانند زمان کمتری صرف کارهایی مانند پاسخگویی به پرسشهای مشتریان کرده و زمان بیشتری صرف رسیدگی به شکایتهای جدیتر مشتریان کنند.